Select Page

Istoria pariurilor sportive

Casele de pariuri sportive online au început să fie din ce în ce mai populare, spre nefericirea agențiilor de pariuri stradale care fuseseră în vogă de-a lungul mai multor decenii întrucât reprezentau unică metodă de a paria din România. Dacă la începutul apariției agențiilor de pariuri românii erau nevoiți să se deplaseze până la cea mai apropiată casă de pariuri, pe vremea aceea erau populare Astra Șorț Bets și Horizont, în anul 2020 românii au acces la peste 20 de locuri unde pot paria online, direct din față calculatorului sau de pe telefonul mobil, fără a fi nevoiți să mai piardă timp și energie pentru a se deplasa ei înșiși la o astfel de agenție de pariuri.

Prima agenție de pariuri online din România apare în 2004

Anul 2004 a fost unul cu multiple surprize pentru pariorii români, întrucât a fost anul în care a apărut prima casă de pariuri sportive online din România. Atunci a decis să apară pe piața noastră agenția Gamebookers schimbând radical situația pariurilor din România. Acum, oamenii trecuți de 30 de ani, cu experiență în pariuri învățau să se obișnuiască și să folosească așa cum trebuie noul sistem online, în detrimentul agențiilor de pariuri stradale. Gamebookers a fost website-ul de paruri sportive online cu cel mai mare număr de utilizatori în vremea respective, bucurându-se de o popularitate înfloritoare printer pariorii români.

Timpul a trecut, pariurile online au luat amploare

După intrarea pe piața noastră a agenției de pariuri online Gamebookers care le-a deschis ochii românilor cu privire la noile oportunități puse la dispoziție cu ajutorul noilor tehnologii, a urmat apariția unui număr foarte mare de alternative de agenții de pariuri sportive online până în anul 2015. Mii de români au răspuns pozitiv invitației de a încerca serviciile online, fiind mulțumiți de rezultat. Astfel, piața de pariuri din România s-a schimbat, numărul celor ce pariază astfel în varianta clasică, deplasându-se până la sediile agențiilor este mult mai mic decât al celor ce aleg să facă acest lucru din confortul propriei case, pariind exclusiv online.

Au apărut Bwin, Bet-at-home, Bet356 și 10Bet, agenții de pariuri online ce s-au bucurat de un succes exploziv la un scurt timp după intrarea lor pe piața.

Încă din 2006 și până la legalizarea efectivă a pieții în 2015 românii au putut plasa diferite pariuri online, bucurându-se de serviciile multiplelor agenții intenționale, printre care PinnacleSports sau 188Bet, și DoxxBet agenții de pariuri sportive online la care jucau milioane de oameni pasionați de pariuri din toate colțurile lumii.

 

Odată cu creșterea numărului de pariori în mediu online au început să apară din ce în ce mai multe sporturi și pariuri extrem de ciudate, unii oameni ajungând să parieze pe evenimente inedite, de exemplu cât se va cânta imnul României la un meci de fotbal sau ce marca de produse vor consumă jucătorii la începutul, în timpul sau la finalul meciului. Niciunul dintre aceste pariuri nu necesitau cunoașterea domeniului sau a regulilor din pariuri, motiv pentru care tot mai mulți oameni au ales parieze în acest fel, că metodă primară de divertisment.

În anul 2015 se legalizează pariurile sportive online

Începând din anul 2009, agențiile de pariuri se bucurau de taxe foarte mici și constante, acestea nefiind continuu schimbate, așa cum se întâmpla în alte domenii. Totuși, văzând că acest domeniu al jocurilor de noroc este pe cale să devină o industrie profitabilă, Guvernul României a luat inițiativa de a înființa Oficiul Național Pentru Jocuri de Noroc, oficiu e le permitea monitorizarea câștigurilor agențiilor de pariuri și implementarea de noi taxe ce vor contribuim, mai târziu, la economia statului. Așadar, prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 29 dată în 29 Decembrie 2014 au început să fie stabilite legile pentru jocurile de noroc.

 

Câteva luni mai târziu, mai exact la dată de 29 mai 2015 ordonanța de urgență a fost acceptată definitiv. Astfel, putem afirmă că anul 2015 a fost anul în care România a început să aibă o piața de jocuri de noroc și de pariuri sportive online reglementată corespunzător.

 

Cu toate acestea, agențiile de pariuri sportive online au avut la dispoziție un an pentru a se decide dacă rămână sau nu pe piața din România, odată cu adoptarea noilor legi și taxe.

 

Toate firmele și agențiile de pariuri au primit îngăduire din partea ONJN pentru a se pune la punct cu toate criteriile, că mai apoi să obțînă licențiere. Astfel, în decursul unui an aceste case de pariuri sportive online au muncit pentru a obține actele necesare și mai apoi licența.

În 2015 apare lista neagră a caselor de pariuri online ilegale

Deși majoritatea agențiilor de pariuri sportive online din România au ales să se supună noilor reglementări, unele dintre acestea au refuzat vehement licențierea, considerând obținerea de documente și atestări inutile, și o pierdere de timp. Din acest motiv, aceștia au luat decizia de a comercializa inegal aceste servicii, reușind să păcălească mulți utilizatori.

 

De aceea, în iulie 2015 ONJN a introdus lista neagră a caselor Ilegale de pariuri sportive online din România, pentru a-i ajută pe locuitorii țării să aleagă acele locuri de pariat 100% sigure, care respectă prevederile legilor. Accesul românilor pe astfel de site-uri a fost mai târziu interzis, website-urile blocând orice utilizator care încerca să acceseze website-ul de pe teritoriul României. Providerii de internet au făcut acest lucru posibil. În ciuda faptului că accesul pe website-urile de paruri sportive online nelicențiate a fost blocat de către providerii de internet, sunt încă unele care au scăpat.

Totuși, care sunt riscurile pe care cei ce vor să între pe website-uri nelicențiate și le asumă?

În primul rând, dacă ești prins riscă să fie amendați cu o suma cuprinsă între 5000 și 10000RON. De asemenea, mai intervine și riscul că toate câștigurile lor să fie blocate în momentul restricționării accesului românilor pe anumite website-uri. Astfel, nu numai că au pierdut sume mari de bani pentru a paria pe aceste platforme nelicențiate, au rămas și fără toate câștigurile pentru care își făcusera, probabil, deja planuri.

 

Nu în ultimul rând, în momentul în care te decizi să îți faci un cont și a pariezi pe un website de pariuri sportive online nelicențiat riști să nu ai acces la suport și asistență în cazul în care ai o problemă.Îți asumi riscul că, dacă îți este închis contul, la un moment dat sau banii îți sunt blocați de către platforma sau de către bancă, nu poți da pe nimeni în judecată. În acest fel, toată muncă ta va fi în zadar, întrucât nu poți ajunge la fondurile pentru care ai pariat atâta timp.

 

Din aceste motive și multe altele, recomandăm utilizarea website-urilor de pariuri sportive online licențiate, precum sunt toate cele prezentate în conținutul acestui articol. Siguranță ta și a câștigurilor tale sunt pe primul loc!

Scandal monstru în Octombrie 2015

Anul 2015 nu a venit doar cu vești bune pentru pariori din România, ci și cu un dezavantaj foarte mare. Cel mai apreciat operator de pariuri sportive online, Bet365, a fost interzis pe piața din România în luna Octombrie a anului 2015, pentru una dintre greșelile sale, sau cel puțîn așa afirmă Oficiul Național pentru jocuri de noroc.

 

În ciuda faptului că Bet356 își obținuse licența de a-s desfășura activitatea pe teritoriul României, această i-a fost suspendată rapid. Acesta a dus la o consecința imediată pentru toți românii ce pariaseră pe website-ul Bet365. Mii de români au primit amenzi usturătoare întrucât au decis să plaseze pariuri începând cu 10 septembrie 2015.

 

Bet365 a decis să dea în judecată Oficiul Național Pentru jocuri de noroc câștigând astfel 3 procese consecutive. Având aceste evenimente întipărite în minte, mii de români încă speră la întoarcerea pe piață a firmei britanice ce oferă servicii de calitate, cote competitive și multiple alte beneficii pentru clienții săi.

În iulie 2016 apar casele de pariuri online licențiate din România

3 dintre cele mai -populare case de pariuri sportive online din România reușesc să obțînă licența de funcționare pe teritoriu României până la 1 iulie 2016. Această va fi valabilă pe o perioadă de 10 de ani, și anume până la sfârșitul lunii iunie 2026. Aceștia sunt StanleyBet, Winmasters și NetBet.

 

Numărul de operatori cu licența ajunge la 10 în 2016

Între anii 2016 – 2017 alte 7 agenții de pariuri sportive online și cazinouri online din România reușesc să obțînă licența de funcționare, spre fericirea românilor.

 

La finalul anului 2017 avem 12 case de pariuri licențiate

 

Una dintr cele mai populare case de pariuri sportive online din România, MaxBet își obține licența la finalul anului 2016, începutul lui 2017 alăturându-se operatorilor de top la nivel european, 888Sport și BetFair. De asemenea, apar și casele de pariuri ce au trecut din medul online în cel offline, Superbet, Fortuna și cunoscut Casă Pariurilor.

Numărul agențiilor de pariuri sportive crește constant

Numărul agențiilor de pariuri sportive online din România este în continuă creștere. În anul 2017 reușește să între pe piața din România, obțînând licența de funcționare și Betano, casă de pariuri considerată că fiind cea mai bună din România la momentul curent, întrucât oferă o varietate largă de servicii pentru toate bugetele și dorințele clienților. Odată cu acesta își iau licența și Admiral, PublicWIN, Baumbet, și MozzartBet, însă acestea au devenit populare în special pentru serviciile oferite în mediul offline, în ciuda faptului că prestează servicii și în cel online. Get’s Bet este operatorul al 21-lea, licențiat din România.

2018 nu a fost un an prea norocos

Din nefericire în anul 2018 nu a mai fost oferită licență niciunei case de pariuri sportive online din România. În schimb au plecat de pe piața Românească GameWorld și Circus,

Pe lângă această, BetArena a luat decizia de a-și închide website-ul pe o perioada nedeterminată de timp, însa nu a revenit pe piața Românească nici până în prezent iar șansele că acest eveniment să aibă loc sunt destul de mici.